International Mother Language Day

Leestijd: 2 minuten
2018-02-24

Zoals een minstreel vroeger liederen zong en zo verhalen vertelde aan het gewone volk om hen op de hoogte te brengen van actuele gebeurtenissen en personen, zo is die taak nu veelal overgenomen door muzikanten die eveneens verhalen willen vertellen en een boodschap willen overbrengen naar hun publiek.

Het is misschien niet altijd even makkelijk om bepaalde onderwerpen zomaar aan te kaarten in een gewoon gesprek. Op zo’n moment biedt muziek altijd soelaas. Moeilijke onderwerpen worden plots bespreekbaar omdat ze op de een of andere manier onder woorden kunnen gebracht worden in een lied. Met muziek kan je bepaalde emoties oproepen bij mensen en je kan informatie overdragen op een ludieke manier. Kijk maar naar andere groepen zoals U2 met Sunday Bloody Sunday over de problematiek in Ierland, of Sabaton met Primo Victoria over de Slag van Normandië op 6 juni 1944, zijnde de grootste overzeese operatie in de geschiedenis.

Quilnyd

We vroegen aan Quilnyd de groep die de Nederlandse taal in ere houdt waarom zij het belangrijk vinden om in hun eigen taal te schrijven:

Een zuiver praktische reden is het feit dat toen we begonnen onze kennis van het Engels niet zo goed was. Alleszins niet goed genoeg om alles juist te kunnen verwoorden. Bij Nederlandse teksten wordt er (in Vlaanderen) ook meer geluisterd naar de inhoud en de boodschap van de songtekst. Die teksten zijn niet voor niets geschreven en hebben een betekenis.

Voor hen is het belangrijk om deze teksten in hun moedertaal te schrijven omdat op die manier de muziek hoorbaar en verstaanbaar is. Daarbovenop is het voor hen eigenlijk een logische keuze: ‘Iedereen zingt in het Engels en het laatste dat we willen doen is doen zoals iedereen’ vult de groep aan. Ook al wordt er soms gezegd dat de band zich op die manier niet internationaal plaatst, krijgen ze toch steeds positieve reacties op de inhoud van hun teksten. Uiteindelijk zingt Rammstein ook in het Duits. Waarom zou je dan niet als Belgische band Nederlandstalige nummers brengen?

Elien Van der Jeucht - Music Connects
Geschreven door Elien Van der Jeucht
Guest Blogger
Getagd met , ,