Waarom lyrics ertoe doen

Hoe onderscheid je jezelf als artiest? Goede muziek maken is een ding, maar wat voor mij (en ongetwijfeld vele anderen) het verschil maakt, zijn goeie songteksten. Lyrics waarvan je denkt: ‘wow ja, hier herken ik me in’. Lyrics die je door een moeilijke dag sleuren of je gewoon even zin geven om te shaken. Ik pretendeer natuurlijk niet dat de tekst het belangrijkste onderdeel is van een liedje, maar vraag me wel af hoe je volledig verliefd kan worden op een liedje zonder dat je ook de tekst echt begrijpt.

Mathilde Vogelaers

Teksten schrijven is helaas niet gemakkelijk, zowel om altijd opnieuw inspiratie te vinden, als om de moed te hebben om teksten te delen met de wereld. Artiesten schrijven vaak vanuit persoonlijke ervaringen en gunnen hun fans op die manier een blik in hun eigen wereld. Dat heeft Matilde Vogelaers goed begrepen. Ze is nog maar negentien jaar jong, brengt mellow pop en schrijft nu al haar eigen muziek:

“Eigen nummers schrijven is voor mij een mooie manier om mijn gevoelens en emoties te uiten en daarbij ook mijn grote hobby en ontspanning te combineren. Maar muziek en teksten schrijven is nooit makkelijk, het komt niet altijd en ook niet wanneer ik het wil. Ik haal mijn inspiratie vooral uit mislukte liefdespogingen en maak die dan wat dramatischer in mijn muziek. In tijden dat ik niet veel drama en pijn ervaar, valt mijn inspiratie wat weg. Ik heb ondertussen wel al geleerd om ook te schrijven wanneer ik me gelukkig(er) voel.”

Bluebird

Een andere talentvolle band die we op het spoor zijn gekomen met Music Connects, heet Bluebird. Ze zijn met vier en beschrijven zichzelf als een jonge band met een oude ziel. De groep brengt vooral blues en heeft begin dit jaar zelfs een EP opgenomen, helemaal live in de Missy Sippy in Gent. Die plaat is nu nog in productie, maar de jongens gunden Music Connects het plezier om te vertellen waarom zij ervoor kozen om zelf lyrics te schrijven en waar ze hun inspiratie vandaan halen:

“We zijn spontaan begonnen met zelf nummers schrijven toen onze harmonicaspeler en zanger (Matis) met ideeën naar de repetitie kwam. Hij schrijft tot nu toe alle teksten, maar we werken natuurlijk samen als band om de ideeën voor het arrangement op punt te zetten en ook eventueel hier en daar wat kleine aanpassingen te doen. Dat is niet altijd even makkelijk, maar lukt ons wel na een aantal repetities. Waar we onze inspiratie vandaan halen? Vooral uit 60’s en blues muziek van alle tijden.

Deze artiesten zijn het dus roerend eens met de stelling dat lyrics er wel degelijk toe doen. Het mag dan niet makkelijk zijn, het geeft muziek net dat tikkeltje extra en dat is bij zowel Matilde als bij Bluebird heel erg duidelijk. Ik ben fan!

Geschreven door
Content Writer

Heb je een vraag of een opmerking die je graag kwijt wil?

Stuur ons een e-mail via onderstaand formulier en we behandelen je bericht zo snel mogelijk!